Specjał śląski orkisz
Pieczywo z tej ziemi
Piekarnia Zając jest jedyną lokalną piekarnią wytwarzającą pieczywo orkiszowe od siania orkiszu do produkcji pieczywa orkiszowego.
Orkisz jest oczkiem w głowie Roberta Zająca, który na własnym polu sieje orkisz, dogląda jak dojrzewa, a następnie po żniwach przekazuje ziarna do zmielenia w wybranym młynie spełniającym wymagania jakościowe produkcji mąki orkiszowej.
Dzięki temu piekarnia jest w stanie panować nad każdym etapem produkcji i w efekcie końcowym uzyskać pieczywo najwyższej jakości.
Młyn ma znaczenie
Piekarnia Zając od wielu lat mieli mąkę orkiszową w Młynie Zbożowym w Lesku w Bieszczadach. Młyn od 28 lat produkuje mąkę bez żadnych ulepszaczy i dodatków chemicznych.
Mąka wytwarzana jest z samych ziaren. To co klient przywozi do młyna, później otrzymuje w postaci mąki.
Jakość w ludzkich rękach
PIEKARNIA ZAJĄC jest dla osób, które cenią sobie tradycyjne i ręcznie wytwarzane pieczywo wyłącznie z naturalnych składników i z użyciem naturalnego zakwasu. Są to osoby, które żyją zdrowo i zwracają uwagę na skład podany na etykietach produktowych.
Zespół piekarzy w naszej piekarni tworzą wieloletni i doświadczeni fachowcy, którzy doskonale rozumieją, czego pragną klienci.
Cała kadra uczestniczy w ciągłym procesie poprawy jakości produktów. Praca sprawia im przyjemność, zaś każda pozytywna opinia klienta daje im satysfakcję i jeszcze większą motywację do pracy.
Staropolskie powiedzenie „Bez pracy nie ma kołaczy” nabiera prawdziwego znaczenia w naszej piekarni, z tym że my nadaliśmy mu znaczenie bardziej pasujące do atmosfery panującej w naszej piekarni „Bez przyjemnej pracy nie ma dobrych kołaczy”.
Jakość w ludzkich rękach
PIEKARNIA ZAJĄC jest dla osób, które cenią sobie tradycyjne i ręcznie wytwarzane pieczywo wyłącznie z naturalnych składników i z użyciem naturalnego zakwasu. Są to osoby, które żyją zdrowo i zwracają uwagę na skład podany na etykietach produktowych.
Zespół piekarzy w naszej piekarni tworzą wieloletni i doświadczeni fachowcy, którzy doskonale rozumieją, czego pragną klienci.
Cała kadra uczestniczy w ciągłym procesie poprawy jakości produktów. Praca sprawia im przyjemność, zaś każda pozytywna opinia klienta daje im satysfakcję i jeszcze większą motywację do pracy.
Staropolskie powiedzenie „Bez pracy nie ma kołaczy” nabiera prawdziwego znaczenia w naszej piekarni, z tym że my nadaliśmy mu znaczenie bardziej pasujące do atmosfery panującej w naszej piekarni „Bez przyjemnej pracy nie ma dobrych kołaczy”.
Prawdziwy orkisz na naturalnym zakwasie
Piekarnia Zając oferuje pieczywo na naturalnym zakwasie, który sama wytwarza. Dobry zakwas musi być wytworzony w odpowiednim czasie. Czas tworzenia jest oznaką jakości i zdrowego produktu. Odpowiedni proces wytworzenia zakwasu ma wpływ na smak i konsystencję chleba.
Proces produkcji dobrego zakwasu składa się z 5 faz:
1 faza – zaczątek (zostaje z poprzedniego zakwasu)
2 faza – przedkwas
3 faza – półkwas
4 faza – zakwas
5 faza – produkcja ciasta
Duże piekarnie ze względów logistycznych nie wytwarzają zakwasu z uwzględnieniem 5 faz co automatycznie przekłada się na smak pieczywa.