Śląska Piekarnia

O nas

Kim jesteśmy?

Szanowni Państwo
Piekarnia Zając jest firmą rodzinną działającą nieprzerwanie od 1989 roku.
Została założona przez Roberta Zająca, który od dziecka interesował się sztuką piekarniczą podglądając w pracy miejscowych mistrzów piekarskich.

W okresie 31 lat działalności piekarni Robert Zając stworzył własne receptury wypieku produktów, które w dużej mierze bazują na tradycyjnych śląskich recepturach piekarniczych. W związku z tym uważamy się za tradycyjną śląską piekarnię, w której znajdziecie Państwo wyłącznie produkty wykonane ze zdrowych i naturalnych składników pozbawionych ulepszaczy i wspomagającej chemii.

Chleby od trzech dekad wytwarzane są na naturalnym zakwasie, zaś mąka produkowana jest w zaprzyjaźnionym młynie, który przykłada ogromną wagę do produkcji mąki o wysokiej jakości.

Biznes prowadzimy w zgodzie z otaczającą nas naturą, dlatego od wielu już lat pieczemy produkty w piecach ekologicznych opalanych gazem.

Zapraszamy do odwiedzenia naszych sklepów firmowych i delektowania się naszymi produktami.

Szymon Zając
Właściciel piekarni.

 

Rodzina Zająców. Na fotografii od prawej strony znajdują się: Robert Zając (założyciel piekarni), Bożena Zając (żona Roberta), Szymon Zając (obecny właściciel piekarni), Maja Zając (córka Szymona i Martyny), Martyna Zając (żona Szymona).

Jak pracujemy?

Głównym wyznacznikiem dobrego produktu w Piekarni Zając jest smak. Dlatego pracownicy w trakcie produkcji oceniają produkt przez pryzmat smaku.

Wszystkie produkty wykonywane są ręcznie, co powoduje że mają niepowtarzalny kształt. Wytwarzamy pieczywo wyłącznie z naturalnych składników i mąki produkowanej w młynie, który nie stosuje ulepszaczy chemicznych w produkcji.

Chleby produkujemy z zakwasu wytwarzanego wg tradycyjnych receptur oraz stosowania rygorystycznych norm czasowych, które mają wpływ na wytworzenie dobrego zakwasu.

Potwierdzeniem wiarygodności naszych słów jest zawartość treści na etykietach produktów Piekarni Zając.

Nasza obietnica

Smacznie, zdrowo, świeżo i wyłącznie z naturalnych składników.

Produkty wytwarzamy ręcznie na bazie rodzinnych recepturod ponad 30 lat.

Zapach piekarni budzi wspomnienia

Tęsknisz za czasami, w których sąsiedzi codziennie rano spotykali się w piekarni. Ten rytuał był częścią Twojego życia. Ciepłe zdrowe i pachnące pieczywo. Śląska atmosfera. Rozmowy z sąsiadami. Uwielbiałeś tam bywać z rodzicami lub dziadkami.

Warto skorzystać z usług tradycyjnej śląskiej piekarni, która wytwarza pieczywo ręcznie zgodnie z tradycyjnymi recepturami. W takiej piekarni masz gwarancję zdrowego produktu, który wyprodukowany został z uwzględnieniem wszystkich niezbędnych etapów tworzenia zakwasu i z mąki odpowiednio selekcjonowanej i co najważniejsze bez ulepszaczy nafaszerowanych chemią.

Poczuj się jak u siebie w domu i odwiedź już dzisiaj PIEKARNIĘ ZAJĄC. Przyjdź na klachy jak za dawnych lat. Odwiedź nas i poczuj klimat prawdziwej śląskiej piekarni.

Czekamy na ciebie z ciepłym, świeżym i zdrowym pieczywem.