Kołocz weselny

Prawdziwa historia

Historia z kołoczem naszej piekarni zaczęła się od Pań Gryjtek. Na tak zwanej naszej wsi (tak mieszkańcy w skrócie nazywają dzielnicę Wodzisławia Śląskiego – Radlin II) od zawsze jak pamiętam kołocz weselny robiły bliźniaczki Panie Małgosia i Krysia Gryjtki. Wspomniane panie, szykowały wszystko w domu, bo tak się kiedyś robiło i gotowe ciasto z przygotowanymi nadzieniami przywoziły do piekarni, a tam kładły na blachy i piekarz to wypiekał na złoty kolor.

Kunszt tworzenia kołocza weselnego rozsławił je tak bardzo w okolicy, że wszyscy potrzebujący właśnie u nich zamawiali kołocz.

Pewnego dnia, kiedy to my byliśmy ich klientami szykując kołocz weselny dla naszego syna, siostry Gryjtki uznały zgodnie, „Ty się dziołcha weź za tyn kolocz sama, to nima trudne. Dobrze Ci to idzie. Robert Ci to fajnie upiecze, a my też wiecznie żyć nie bydymy” .

Zgodnie z zaleceniem i wieloma poradami wspomnianych nauczycielek, bo zawsze mogę na nie liczyć, wkładam w tą pracę całe serce. Kołocz weselny jest piękną tradycją. Obdarowywanie sąsiadów, znajomych i gości weselnych, udekorowaną i pachnącą masłem paczuszką weselnego kołocza stało się częścią kultury śląskiej, bez której ślub straciłby bardzo dużo na atrakcyjności. Na stałe zagościł również w Piekarni Zając jak ważny specjał na równi z pieczywem orkiszowym.

Bożena Zając

Prawdziwa historia

Historia z kołoczem naszej piekarni zaczęła się od Pań Gryjtek. Na tak zwanej naszej wsi (tak mieszkańcy w skrócie nazywają dzielnicę Wodzisławia Śląskiego – Radlin II) od zawsze jak pamiętam kołocz weselny robiły bliźniaczki Panie Małgosia i Krysia Gryjtki. Wspomniane panie, szykowały wszystko w domu, bo tak się kiedyś robiło i gotowe ciasto z przygotowanymi nadzieniami przywoziły do piekarni, a tam kładły na blachy i piekarz to wypiekał na złoty kolor.

Kunszt tworzenia kołocza weselnego rozsławił je tak bardzo w okolicy, że wszyscy potrzebujący właśnie u nich zamawiali kołocz.

Pewnego dnia, kiedy to my byliśmy ich klientami szykując kołocz weselny dla naszego syna, siostry Gryjtki uznały zgodnie, „Ty się dziołcha weź za tyn kolocz sama, to nima trudne. Dobrze Ci to idzie. Robert Ci to fajnie upiecze, a my też wiecznie żyć nie bydymy” .

Zgodnie z zaleceniem i wieloma poradami wspomnianych nauczycielek, bo zawsze mogę na nie liczyć, wkładam w tą pracę całe serce. Kołocz weselny jest piękną tradycją. Obdarowywanie sąsiadów, znajomych i gości weselnych, udekorowaną i pachnącą masłem paczuszką weselnego kołocza stało się częścią kultury śląskiej, bez której ślub straciłby bardzo dużo na atrakcyjności. Na stałe zagościł również w Piekarni Zając jak ważny specjał na równi z pieczywem orkiszowym.

Bożena Zając

Nie byłabym sobą ...

Kołocz weselny ma swoje wymagania. Niestety nie podlega kompromisom. Jeżeli ma być dobry, to musi być wykonany z najlepszych składników. Przez lata praktykowania receptur sióstr Gryjtek wciąż ulepszam moje kołocze weselne uważając, że do ideału jeszcze daleka droga. Ale cieszy fakt, że już teraz specjał Piekarni Zając w postaci kołocza weselnego smakuje naszym klientom.

Sztuka tkwi w składnikach

Obecnie produkujemy kołocz weselny w trzech wersjach:

- kołocz z jabłkiem,
- kołocz z serem,
- kołocz z makiem.

Wszystkie tworzone są na precyzyjnie dobranych składnikach, które pozyskujemy z zaufanych miejsc. Należą do nich masło, jajka, wysokiej jakości ser, mak oraz jabłka. Dużą rolę w produkcji kołocza odgrywają bakalie, których nie może w nim zabraknąć.

Dobry kołocz weselny wymaga użycia wyłącznie najlepszych składników i cierpliwości w tworzeniu.
My o tym wiemy od wielu już lat, dlatego serwujemy go naszym klientom wyłącznie w bezkompromisowej wersji.

Wesele w każdy piątek

Wychodząc na przeciw zapotrzebowaniu naszych klientów już od kilku lat sprzedajemy kołocz nie tylko na uroczystości rodzinne, ale również naszym klientom. Każdy, kto ma ochotę delektować się dobrym kołoczem, może nabyć go w naszych sklepach firmowych w każdy piątek.

Nie ma jak dobra kawa z kawałkiem weselnego kołocza w gronie rodzinnym.

Zachęcamy Państwa do złożenia zamówienia lub odwiedzin naszych punktów firmowych w piątkowe poranki.